Bijzondere wijnhuizen/Barolo 2016

Support de Ahr wijnboeren
Weingut Kriechel is opgericht door Opa Peter Kriechel in 1952 en leverde daarvoor de druiven aan de lokale cöoperatie. Zijn beide kleinzonen Peter en Michael runnen het ondertussen tot 24 ha gegroeide familiebedrijf en zijn daarmee het grootste wijngoed van de Ahr vallei. Specialiteit is de Frühburgunder ( Pinot Madelaine ) en met 4 ha aanplant van deze zeldzame en vroeg rijpende pinot variant is het daarmee de grootste producent ter wereld van deze interessante wijn, die bijna was uitgestorven. Men werkt zoveel mogelijk op natuurlijke en duurzame wijze zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen met groene aanplant tussen de stokken. Veel van de wijnen van Kriechel komen geconcentreerd over doordat men maar de helft van de toegestane rendementen hanteert. Ook worden de gebruikte barriques en foeders gemaakt door een lokale kuiperij met hout uit de Ahr.
Klik hieronder op brochure !

De geschiedenis van Bodega Remelluri gaat terug tot het midden van de 16e eeuw en is gebouwd op de resten van een dorp uit de 10e eeuw. Tot de 19e eeuw werden de wijnen door de Kerk verbouwd en geconsumeerd. De moderne tijd voor de Bodega breekt aan in 1968 wanneer de grond gekocht wordt door de Spaanse zakenman Jaime Rodriguez Salis (vader van Telmo Rodriquez) en de Bodega grondig opknapt met herplantingsprogramma en bouw maar ook restauratie van de historische gebouwen en wijnkelders. De lancering van de eerste oogst uit 1971 is tevens de eerste “single vineyard” Rioja en was daarmee zijn tijd al 40 jaar vooruit. De wijngaarden (ruim 100 hectaren) liggen op zo’n 800 meter en zijn de hoogste van de Rioja streek. De ondergrond van leisteen kalk met stenige klei die door inwerking van zon en water tot een soort cement word maakt dat de druivenstokken echt heel hard moeten werken om te wortelen. Lage rendementen en oogst en vinificatie per wijngaardperceel en beperkte rijping op oudere vaten geeft deze wijnen een ongelofelijke lengte en diepgang. Sinds 2010 houdt Telmo Rodriquez zich naast de ontelbare andere projecten zie bezig met Remelluri en volgens zijn filosofie zijn deze wijnen het “echte” Rioja.

Uitgelichte wijnstreek : Barolo’s uit het jaar 2016

Geleidelijk aan beginnen de Barolo’s uit het topjaar 2016 een beetje uit voorraad te raken bij de meeste importeurs. Dan komt het grote voordeel van een goede wijngroothandel als Wines-Direct Wholesale om de hoek kijken met nog veel keus uit dat zeldzaam goede jaar.

Genoeg warmte en geen extreme temperaturen
De lente in Barolo was mild in 2016, waardoor de eerste knoppen redelijk vroeg in de wijnstokken verschenen. Die voorsprong werd daarna vertraagd door een koudere maand mei. In de maanden erna volgde een dynamische afwisseling tussen wat warmer en wat kouder weer dan gemiddeld. Nooit waren de temperaturen extreem. Zoals te zien in de grafiek hierboven was de hitte-opbouw (de optelling van temperaturen boven de 10 graden tussen januari en oktober) gemiddeld.

Samengevat was er voldoende warmte in 2016: niet te veel, niet te weinig én zeer belangrijk: geen excessieve warmte of kou.

Geen extreme neerslag, wel genoeg waterreserves
Ook de neerslag in 2016 kende geen extremen. Er viel genoeg regen gedurende het jaar om voldoende waterreserves op te bouwen, maar het jaar is zeker niet als nat te karakteriseren. De oogst was grotendeels vrij van neerslag, waardoor producenten veel mogelijkheden hadden om op het ideale moment te plukken. Zelfs de twee dagen met neerslag, 13 en 14 oktober, hadden geen grote gevolgen op de oogst.

Late oogst
Omdat mei en juni kouder waren dan gemiddeld werd de rijping van de druiven vertraagd. In de zomer werd die vertraging langzaam ingehaald. De druiven rijpten daardoor heel geleidelijk verder. September was iets warmer en oktober werd gekenmerkt door koude nachten. Dat was ideaal voor de druiven die hierdoor langzaam verder konden rijpen tot perfecte rijpheid. De gemiddelde oogstdatum was 12 oktober, vijf dagen later dan gemiddeld en daarmee veel later dan gebruikelijk.

Lange groeicyclus: complexe, klassieke wijnen
De lange groeicyclus betekent dat de Nebbiolo-druiven een uitzonderlijke aromatische complexiteit konden ontwikkelen. De druiven bereikten een perfecte rijpheid, zonder overmatig te rijpen, dankzij de koude nachten. De zuren bleven bovendien behouden door deze koude nachten. De tannines kregen de kans om optimaal te rijpen. Zelfs de tannines in de zaden werden rijp. Dat maakte het bovendien mogelijk voor wijnproducenten om langere inwekingen te doen. De 2016-Barolo’s zijn zeer harmonieus en als klassiek te typeren. Het ouderingspotentieel is groot. Vergelijkingen worden onder andere getrokken met 2010 en 2013, eveneens jaren met een late oogst en geen extreme hitte.

Domaine Marcel Deiss behoort tot de beste producenten van de Elzas en ik heb zijn wijnen al meer dan 30 jaar verkocht bij verschillende importeurs. Het huis werd in 1947 opgericht en al vroeg gooide hij het roer om door volledig biologisch/dynamisch te werken en kenmerkend voor zijn filosofie de druiven ondergeschikt zijn aan het terroir. Vandaar zijn methode van complantation dwz het door elkaar heen aanplanten van verschillende druivensoorten in dezelfde wijngaard. Dit was in het begin zelfs tegen de Franse wet in het Alsace AC gebied maar Jean-Michel Deiss weet door documenten uit de Middeleeuwen en het bestaan van de Elzasser wijn Gentil van Hugel aan te tonen dat dit vroeger een normale gang van zaken was. Bovendien krijg je een betere bioversiteit n sterkere planten en druiven. Verticale groei van de druivenwortelsstelsels wordt sterk ondersteund wat de terroirtypiciteit verhoogd. Grappig was dat bij menig wijnreis diverse sommeliers maar blijven vragen over de samenstelling qua druivensoorten en Deiss aangeeft “ geen idee want er zitten er 13 in”.

Jan Pieter GoossensBijzondere wijnhuizen/Barolo 2016